Muzeul Mitropoliei Clujului
În palatul Arhiepiscopiei Clujului din Piața Avram Iancu a fost amenajat în anul 1924, la inițiativa episcopului Nicolae Ivan, un Muzeu Eparhial. Acest muzeu a fost deschis pentru public în anul 1938, colecțiile sale fiind amenajate în câteva spații de etajul al doilea al reședinței eparhiale.
În perioada anilor 2000, muzeul a fost reorganizat într-un spațiu aflat la subsolul catedralei pentru a fi redeschis pentru public la inițiativa mitropolitului Bartolomeu Anania. Reorganizarea colecției a fost realizată de un colectiv de specialiști coordonat de academicianul Marius Porumb. Muzeul a fost redeschis în data de 6 decembrie 2011, în prezența noului Mitropolit al Clujului IPS. Andrei Andreicuț și a Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.
Colecția muzeală cuprinde un important patrimoniu de carte veche românească și icoane pe lemn și pe sticlă de secol al XVII-lea, pictate în centrele iconografice de la Feleacu și Nicula. În cripta ierarhilor se află locurile de veci ale episcopilor ortodocși ai Clujului: Episcopul Nicolae Ivan-primul ierarh ortodox român după reînființarea unei eparhii ortodoxe în zona Clujului, Arhiepiscopul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu Anania, accesul fiind gratuit pentru cei ce doresc să viziteze exclusiv această parte a muzeului.
Adulții cu handicap (dețin certificat de handicap) beneficiază de bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice și sportive. (L448/2006).
Adresă și Contacte
Adresa
Piața Avram Iancu, nr. 18, Cluj-Napoca, Romania
GPS
46.77170515, 23.596453863275
Telefon
Atentie: informatiile sunt prezentate in scop informativ. Fundatia Estuar nu poate fi trasa la raspundere pentru corectitudinea informatiilor prezentate.
Localizare
Fundația Estuar, alături de Mental Health Europe și alți parteneri europeni, implementează la nivel regional proiectul Mentality. În România, Estuar a dezvoltat Harta Sănătății Mintale, această platformă interactivă care reunește servicii de sănătate mintală gratuite pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală și pentru persoanele aflate în situații vulnerabile.