Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
În anul 1859 a fost înființată Societatea Muzeului Ardelean cu colecții de antichități, mineralogie, zoologie și botanică. În anul 1856 contele Mikó Imre donează vila sa pentru a fi folosită ca sediu al muzeului, aceasta trecând în anul 1872 în patrimoniul Universității Francisc Iosif. Din 1929, colecția de antichități a fost preluată de Institutul de Studii Clasice.
Începând cu anul 1937, muzeul funcționează în actuala incintă prezentând colecțiile de antichități, ceramică medievală și modernă, lapidariu antic și medieval. Din anul 1948 muzeul intră în jurisdicția Academiei Române, pentru ca din anul 1963 să devină o instituție de sine stătătoare și unul din cele mai importante muzee de profil ale României.
Cea mai importantă colecție de antichități datează din epoca daco-romană, muzeul deținând artefacte impresionante din această perioadă, unul din cele mai valoroase exponate fiind vasul ritualic cu inscripția Decebalus per Scorilo.
Adresa de mail: info@mnit.ro
Adulții cu handicap (dețin certificat de handicap) beneficiază de bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice și sportive. (L448/2006).
Adresă și Contacte
Adresa
str. Constantin Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca, Romania
GPS
46.771460156795, 23.586305721285
Telefon
Atentie: informatiile sunt prezentate in scop informativ. Fundatia Estuar nu poate fi trasa la raspundere pentru corectitudinea informatiilor prezentate.
Localizare
Fundația Estuar, alături de Mental Health Europe și alți parteneri europeni, implementează la nivel regional proiectul Mentality. În România, Estuar a dezvoltat Harta Sănătății Mintale, această platformă interactivă care reunește servicii de sănătate mintală gratuite pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală și pentru persoanele aflate în situații vulnerabile.