Opera Maghiară Cluj
1792: înfiinţarea primului teatru din Cluj, fiind cel mai vechi teatru permanent de limbă maghiară, care este în măsură să asigure condiții tehnic scenice corespunzătoare genului de operă, având și fosă pentru orchestră. Datorită renumitei soprane Dna Déry-Széppataki Róza, care între anii 1823-1827 se angajează la Cluj, repertoriul inițial se îmbogățește treptat cu operele lui Daniel Auber, Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Gioacchino Rossini, Franz Weber și Wolfgang Amadeus Mozart. Este de menționat că scena clujeană prezintă operele epocii la scurt timp după premiera lor mondială, ținând pas cu evenimentele artistice europene. Peste puțin timp, în stagiunea 1859-1860, apare la Cluj un gen nou: opereta, câștigând popularitate sporită în defavoarea operei. La începutul noului veac, teatrul are în repertoriu cele mai de seamă opere și operete care figurează în repertoriul marilor scene lirice.
Începutul secolului XX însă aduce schimbări și în teatru: clădirea nu mai face fată cerințelor tehnicilor noi de scenă, sala de spectacole devine șubredă și astfel este sortită demolării. Se începe o construcție nouă, modernă, în baza proiectelor cunoscuților arhitecți austrieci Fellner şi Helmer. În această clădire azi își desfășoară activitatea Teatrul National și Opera Română din Cluj.
Opera Maghiară din Cluj-Napoca este singurul teatru muzical profesionist maghiar din Transilvania care aduce în fața publicului aproape toate genurile scenei muzicale – operă, operetă, balet și spectacole muzicale inspirate din opere literare universale, precum și o selecție de lucrări ale compozitorilor maghiari (Erkel, Kodály, Bartók…) și contemporani (precum Selmeczi). Și repertoriul este mai variat: sunt disponibile, de asemenea, opere de cameră și spectacole pentru copii. Încă de la înființare, Opera Maghiară din Cluj-Napoca a evoluat constant, adaptându-se la nevoile vremii și ale publicului, devenind din ce în ce mai deschisă. Ca instituție culturală maghiară din România, considerăm nu doar o sarcină, ci și o datorie să oferim o experiență de divertisment colorată și de calitate, ținând cont de așteptările mediului cultural maghiar.
Este o instituție unică, de înaltă calitate și accesibilă:
– unică prin faptul că este singura casă de operă de stat din lume care nu funcționează într-o limbă oficială de stat, ci una minoritară, și singura casă de operă maghiară cu o companie care interpretează simultan patru genuri muzicale
– este unică deoarece opera ca gen este singura de acest fel din Europa
– este accesibilă deoarece politica de programare și de prețuri a fiecărui sezon este concepută pentru a satisface nevoile publicului
În prezent, pe lângă spectacolele lunare, încercăm să educăm viitorul public prin programe alternative precum Descoperă opera! (tururi ghidate ale instituției), organizarea de spectacole-lecție sau lansarea Grădiniței de operă.
Adulții cu handicap (dețin certificat de handicap) beneficiază de bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice și sportive. (L448/2006).
Pentru mai multe detalii, regulament și participare la spectacole/evenimente vă rugăm să contactați Opera Maghiară Cluj.
Adresă și Contacte
Adresa
str. Emil Isac, nr. 26-28, Cluj-Napoca, Romania
GPS
46.772161913775, 23.583682179451
Telefon
Atentie: informatiile sunt prezentate in scop informativ. Fundatia Estuar nu poate fi trasa la raspundere pentru corectitudinea informatiilor prezentate.
Localizare
Fundația Estuar, alături de Mental Health Europe și alți parteneri europeni, implementează la nivel regional proiectul Mentality. În România, Estuar a dezvoltat Harta Sănătății Mintale, această platformă interactivă care reunește servicii de sănătate mintală gratuite pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală și pentru persoanele aflate în situații vulnerabile.