Turnul Pompierilor Centrul de Cultură Urbană Cluj

Primăria Cluj-Napoca

Turnul Pompierilor- “Turnul celor 3 vârste”. Vârsta medievală: Obiectivul a fost parte a celei de a doua incinte medievale de apărare a Clujului, fiind unul din cele aproape 20 de turnuri și bastioane care formau ansamblul fortificat. Turnul a fost ridicat în secolul al XV-lea, fără a avea o dată concretă a edificării, fiind cunoscut sub denumirile de Turnul Țesătorilor sau Turnul de poartă din ulița Săpunului. Turnul medieval străjuia intrarea pietonală fortificată de pe latura nordică a zidului. În secolul al XVI-lea, turnul a fost înălțat pentru a permite amplasarea de tunuri. Vârsta modernă: După construirea cazărmii austriece de pe Cetățuie, la începutul secolului al XVIII-lea, incinta medievală de apărare și-a pierdut orice importanță. Chiar dacă majoritatea turnurilor și bastioanelor au fost demolate în secolele XVIII și XIX, Turnului Țesătorilor i s-a atribuit un nou rol: cel de punct de observație al incendiilor din oraș. Acest lucru s-a întâmplat în secolul al XIX-lea, mai precis în 1873, când Sfatul Orașului a decis transformarea edificiului în turn al pompierilor. Pe cale de consecință, în anii 1880 turnul a fost consolidat și supraînălțat cu două etaje și o terasă superioară deschisă. Vârsta contemporană: Urmare a concursului de soluții inițiat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România – filiala Cluj, proiectul câștigător a vizat restaurarea celor două vârste patrimoniale ale turnului (medievală și de sec. XIX) și propunerea unei a treia vârste contemporane. Procesul de reabilitare a vizat introducerea edificiului în circuitul cultural și turistic al orașului, turnul fiind accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități. Acesta a devenit cel de-al șaselea obiectiv al Centrului de Cultură Urbană al Primăriei Cluj-Napoca, alături de Cazinoul din Parcul Central, Turnul Croitorilor, Centrul pentru Tineret, cinematografele Dacia și Mărăști.

Adresă și Contacte

Adresa

Str. Tipografiei 17, Cluj Napoca, Romania

GPS

46.77337575, 23.590942639785

Telefon


Atentie: informatiile sunt prezentate in scop informativ. Fundatia Estuar nu poate fi trasa la raspundere pentru corectitudinea informatiilor prezentate. 

Fundația Estuar, alături de Mental Health Europe și alți parteneri europeni, implementează la nivel regional proiectul Mentality. În România, Estuar a dezvoltat Harta Sănătății Mintale, această platformă interactivă care reunește servicii de sănătate mintală gratuite pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală și pentru persoanele aflate în situații vulnerabile.

Lasă o recenzie

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *